Πέμπτη 17 Μαρτίου 2016

Κάλεσμα για την δημιουργία Χαϊδαριώτικης πρωτοβουλίας ταξικής αλληλεγγύης στους πρόσφυγες ενάντια στον πόλεμο και το φασισμό.

Περισσότεροι από χίλιοι άνθρωποι πνιγμένοι στο Αιγαίο, περισσότεροι από δεκαπέντε χιλιάδες εγκλωβισμένοι στις λάσπες της Ειδομένης, Τέσσερις χιλιάδες στο Πειραιά και πάνω από τριάντα χιλιάδες στους δρόμους να περπατάνε προς το άγνωστο, διαμένοντας σε στρατόπεδα, πλατείες, πρόχειρους καταβολισμούς. Ένας πόλεμος που δεν πρόκειται να τελειώσει… Πόλεμος με βόμβες στη Συρία από τη μία, πόλεμος οικονομικής εξαθλίωσης των λαών της Ευρώπης από την άλλη.

Είναι καιρός να σταματήσουμε να κλείνουμε τα μάτια… Είναι πιά καιρός να μην αρκούμαστε στην συγκίνηση από τις εικόνες της τηλεόρασης, είναι καιρός να κοιτάξουμε πιο βαθιά… για να δούμε το μέλλον που μας ετοιμάζουν. Είναι καιρός να πάρουμε πρωτοβουλίες αγώνα και πάλης, απέναντι σε όλους αυτούς που δημιουργούν αυτήν την τεράστια ανθρωπιστική κρίση και κερδίζουν από αυτήν, και να δείξουμε άμεσα την αλληλεγγύη μας στους πρόσφυγες του πολέμου, στο λαό που δοκιμάζεται, και που αύριο μπορεί να είμαστε στη θέση του.
Είναι πλέον ξεκάθαρο ότι δεν υπάρχει Ευρώπη των λαών, Ευρώπη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Ευρώπη της αλληλεγγύης. Είναι πλέον ξεκάθαρο πως το μόνο που ενοποιεί τις κυβερνήσεις της Ευρώπης είναι τα κλειστά σύνορα, τα συρματοπλέγματα, και τα οικονομικά συμφέροντα τους. Είναι πλέον ξεκάθαρο, πως όσο υπάρχει πόλεμος, όλο και περισσότεροι λαοί θα εξαθλιώνονται, όλο και περισσότερα παιδιά θα πνίγονται στα νερά του αιγαίου.
Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σιωπηλός παρατηρητής της απίστευτης εξαθλίωσης των προσφύγων στα σύνορα και τα λιμάνια, αρκείται μόνο στη επίκληση, του ευτυχώς υπαρκτού πρωτόλειου συναισθήματος του ελληνικού λαού και του κύματος αλληλεγγύης απέναντι στους κατατρεγμένους οδοιπόρους του πολέμου. Αρκεί μια μόνο βόλτα στο λιμάνι, για να διαπιστώσει κανείς την ανυπαρξία κρατικού σχεδιασμού για την κάλυψη των στοιχειωδών αναγκών αυτών των ανθρώπων. Αρκεί μία μόνο βόλτα στο λιμάνι για να καταλάβει κανείς ότι δεν υπάρχει καμία απολύτως θεσμική βοήθεια, μιας κατά τα άλλα ¨Ευρωπαϊκής¨, ¨δημοκρατικής¨ χώρας. Η επιβίωση και η κάλυψη στοιχειωδών αναγκών  αυτών των ανθρώπων καλύπτεται σε ένα βαθμό, χάρη στην αρωγή συλλογικών ή ατομικών πρωτοβουλιών, σωματείων και αλληλέγγυων ομάδων που καθημερινά προσφέρουν και μεταφέρουν τρόφιμα, ρούχα, φάρμακα κ.λ. στο λιμάνι και τα σύνορα.
Ο μοναδικός σχεδιασμός της κυβέρνησης, είναι η επαναφορά των στρατοπέδων συγκέντρωσης (θα τα καταργούσε λέει) και ο διαχωρισμός των ¨κακών¨ μεταναστών και των ¨καλών¨ προσφύγων υψώνοντας φράγματα στον Έβρο,  μιντιακές φιέστες και φιλανθρωπικές αναπαραστάσεις από τη μια, και από την άλλη ένα διπλωματικό παιχνίδι διαπραγμάτευσης του χρέους με άξονα ανθρώπινες ψυχές.
Δεξιά και ακροδεξιά καραδοκούν στην γωνία, για την πρώτη επιδημία (υγειονομική βόμβα θα την πουν…), την πρώτη εξέγερση των εξαθλιωμένων σε κάποιο από τα στρατόπεδα (εθνική απειλή θα την πουν…), την πρώτη διεκδίκηση από τους μετανάστες για μεροκάματο του ενός ευρώ την ημέρα για να επιβιώσουν (οι ξένοι μας παίρνουν τις δουλειές θα το πουν…), και απλώς τα ψελλίζουν Μητσοτάκης, Βορίδης και λοιποί συγγενείς (Χρυσή Αυγή) ακόμα στα ΜΜΕ,  ρίχνοντας το σπόρο για τον επερχόμενο σκοταδισμό και φασισμό.  Τους είναι δύσκολο προς στιγμή, να αρθρώσουν τέτοιο λόγο, εξαιτίας της ευαισθησίας που δείχνει αυθόρμητα  στην πλειοψηφία της η κοινωνία απέναντι στους προσφυγές.
Η Ευρώπη, χρόνια αρωγός των ιμπεριαλιστικών πολέμων και του ΝΑΤΟ, σχεδιαστής της οικονομικής εξαθλίωσης των λαών της  προς όφελος των ισχυρών αυτού του κόσμου και του κεφαλαίου, κλείνει σύνορα, κατεβάζει στρατό, καταστέλλει και θωρακίζεται απέναντι στις χιλιάδες των προσφύγων, και σχεδιάζει – διαμορφώνει την νέα εργατική της τάξη, την τάξη των εξαθλιωμένων σύγχρονων δούλων. Αναδεικνύει μοιραία το φασιστικό της πρόσωπο και συνεχώς αναπαράγει και ενισχύει τα πιο συντηρητικά αντανακλαστικά των πολιτών με αποτέλεσμα την ενδυνάμωση ακροδεξιών, φασιστικών – ναζιστικών ομάδων και κομμάτων σε όλη την επικράτεια της.
Μίλησαν όλοι για το προσφυγικό, μίλησε η κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ, μίλησε η Ε.Ε., μίλησε η Αμερική, μίλησαν οι ηγέτες των γειτονικών χωρών, και μίλησαν για αυτό σαν να ναι ένα φαινόμενο τυχαίο…, απειλητικό και δήθεν τραγικό. Για τον πόλεμο κουβέντα... Μίλησαν ακόμα οι εκπομπές LIFE STΥLE, μίλησαν κι οι δημοσιογράφοι, για να διασφαλίσουν μερικά λεπτά τηλεθέασης, μίλησε η εκκλησία ο Ρουβάς και η Βαρδινογιάννη για ένα στιγμιότυπο «συμπόνιας» σε κάποια εφημερίδα ή περιοδικό…
Ευτυχώς όμως «μίλησε» σιωπηρά και η κοινωνία που δεν ξεχνά τι σημαίνει προσφυγιά, δεν ξεχνά την πρόσφατη ιστορία της. Μίλησε   με αλληλεγγύη, μίλησε με τις ανοιχτές πόρτες των σπιτιών των κατοίκων του Κιλκίς στους πρόσφυγες, μίλησε με τη συγκέντρωση προμηθειών, με την προσπάθεια κατοίκων στην Μυτιλήνη να σώσουν ανθρώπους από τις τρύπιες βάρκες.
Ήρθε η ώρα να μιλήσει και η τάξη απέναντι στους δυνάστες της, απέναντι σε αυτούς που αναπαράγουν τους πολέμους, απέναντι σε αυτούς των οποίων οι πολιτικές αν δεν ανατραπούν θα δημιουργούν όλο και νέους πρόσφυγες πολέμου, όλο και νέους  οικονομικούς μετανάστες. Να μιλήσει ενάντια στην φασιστική απειλή που χτυπά την πόρτα της.
Καλούμε στη συγκρότηση πρωτοβουλίας στο Χαϊδάρι την Κυριακή 20/3 και ώρα 19:00 έξω από το δημαρχείο της πόλης,  για να συζητήσουμε και να οργανώσουμε δράσεις αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες, για να ανοίξουμε το ζήτημα στην τοπική κοινωνία, για να βάλουμε ανάχωμα στο φασισμό και την ξενοφοβία, να υψώσουμε τη φωνή μας απέναντι σε κάθε είδους πόλεμο και αυτούς που τον δημιουργούν.            

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου