Σάββατο 17 Μαΐου 2014

ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ

ΚΡΙΤΗΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΨΗΦΟ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΜΑΣ

Μπορεί άραγε κάποιος να μας σώσει;

Σωτήρες δεν υπάρχουν.

Όλοι αυτοί που τόσα χρόνια τάζουν και υπόσχονται πως θα μας βγάλουν από το αδιέξοδο της φτώχιας της ανεργίας και της εξαθλίωσης, είναι αυτοί που πιστοί στις εντολές της Ε.Ε της Τρόικας και του ΔΝΤ μας έφτασαν ως εδώ. Είναι αυτοί που χρόνια τώρα εξυπηρετούν τα συμφέροντα των εργοδοτών, των βιομηχάνων και των εφοπλιστών βάζοντας ταφόπλακα στα εργασιακά δικαιώματα. Είναι αυτοί που πετσόκοψαν μισθούς και συντάξεις, είναι αυτοί που έχουν αφήσει στο δρόμο 2.000.000 ανέργους είναι αυτοί που μας έχουν αναγκάσει να δουλεύουμε με όρους μεσαίωνα. Είναι οι ίδιοι που ξεπουλάνε τη δημόσια περιουσία, αυτοί που κάνουν δώρο εκατομμύρια ευρώ στις τράπεζες την ίδια στιγμή που το μεγαλύτερο μέρος του λαού ζει κάτω από το όριο της φτώχιας. Η ΝΔ το ΠΑΣΟΚ, οι τοπικοί εκφραστές τους και οι λοιποί συγγενείς είναι αυτοί που μαύρισαν τη ζωή μας, είναι αυτού που πρέπει να μαυρίσουμε με την ψήφο μας.

Μπορεί κάποιος να βελτιώσει την κατάσταση σε δημοτικό ή περιφερειακό επίπεδο;

Ο ¨Καλλικράτης¨ αναπόσπαστο κομμάτι του σφαγείου της κυβέρνησης της Ε.Ε. και του ΔΝΤ δίνει πλέον στο δήμο και την περιφέρεια χαρακτήρα εκτελεστικό και όχι αποφασιστικό, μετατρέποντας την τοπική αυτοδιοίκηση, τους δήμους και τις περιφέρειες σε όργανα εφαρμογής του μνημονίου, σε όργανα περικοπής κονδυλίων διαλύοντας κάθε δομή κοινωνικών παροχών, σε όργανα που συγχώνευσαν και έκλεισαν σχολεία και παιδικούς σταθμούς, υποδόμησαν μονάδες υγείας, έθεσαν σε διαθεσιμότητα και απέλυσαν τους εργαζόμενους σε δήμους και άλλους τοπικούς οργανισμούς.

Είναι απορίας άξιο, πώς όλοι αυτοί που τις παραμονές των εκλογών υπόσχονται αναβάθμιση των δήμων, όλοι αυτοί οι οποίοι φανερά ή κρυφά στηρίζονται από τα κόμματα της συγκυβέρνησης, θα βρουν κονδύλια και χρήματα, την ίδια στιγμή που η κεντρική επιλογή αυτών που τους στηρίζουν είναι το καθεστώς των περικοπών και της υποχρηματοδότησης.

Είναι ξεκάθαρο πως στα πλαίσια αυτής της πολιτικής λεφτά για το λαό και τις ανάγκες του δεν υπάρχουν. Λεφτά υπάρχουν μόνο για τις τράπεζες, για τα μεγάλα συμφέροντα, για τις ρεμούλες και τα σκάνδαλα, για τις τσέπες όλων αυτών που με μπλε, πράσινες και δήθεν λευκές φανέλες ζητούν την ψήφο μας, τάζοντας μερικούς μήνες δουλειάς με ευτελείς μισθούς σε εξαθλιωμένους ανέργους που οι δικές τους πολιτικές δημιούργησαν.

Η μπάλα έχει πάρει και την πόλη μας...

Στο Χαϊδάρι ήδη οι πολιτικές των ΕΕ - Κυβέρνησης έχουν στερήσει από τους πολίτες κοινωνικά αγαθά και δομές υγείας με ενέργειες όπως το κλείσιμο χώρων φιλοξενίας και περίθαλψης ατόμων με χρόνιες παθήσεις, την υποβάθμιση του ΨΝΑ - Δαφνί, την διάλυση και το κλείσιμό τους. Κλείνουν νοσοκομεία και τα κάνουν φυλακές όπως στην περίπτωση του «Χρονίων παθήσεων παίδων» στην περιοχή του Σκαραμαγκά καθώς και το νοσοκομείο δυτικής Αττικής ¨ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ¨,των οποίων έχει δρομολογηθεί η παύση της λειτουργίας τους για να δημιουργηθούν στον ίδιο χώρο στρατόπεδα συγκέντρωσης μεταναστών. Το πολιτιστικό κέντρο και το κολυμβητήριο έφυγαν από τα χέρια του δήμου με ευθύνη του πρώην δημάρχου Μαραβέλια (δημοτικός συνδυασμός της ΝΔ) αλλά και άλλων πρώην δημοτικών συμβούλων και συνδυασμών, οι περισσότεροι εκ των οποίων τώρα ξαναβάζουν υποψηφιότητα, και τα διαχειρίζονται εταιρείες ενώ η διαφθορά στο δήμο πηγάζει μέσα από το ίδιο το απερχόμενο δημοτικό συμβούλιο. Είμαστε μάρτυρες στην καταστροφή πολιτιστικών - Ιστορικών μνημείων του τόπου με τρανταχτό παράδειγμα το τσιμέντωμα μερών της αρχαίας Ιεράς Οδού που σώζονται, για τη δημιουργία parking ιδιωτικής επιχείρησης. Η ανάπτυξη του κεφαλαίου δεν θα γίνει στις πλάτες των πολιτών. Δεν θα θυσιαστούν το περιβάλλον, ο πολιτισμός, η υγεία και η παιδεία για καμία τσέπη. Οι δημοτικοί συνδυασμοί των Μποζίκα – Χαλκιά, Καμπόλη, Ντηνιακού, Φουρλή, Δρούλια, που είτε φανερά είτε εν κρυπτό στηρίζονται από τη ΝΔ το ΠΑΣΟΚ και τις αστικές δυνάμεις, εφάρμοσαν και θα εξακολουθήσουν να εφαρμόζουν τα αντιδραστικά μέτρα κατά γράμμα. Δεν ξεχνάμε την καταψήφιση αιτήματος που είχε θέσει η ΛΑΪΚΗ ΣΥΝΕΛΣΥΣΗ ΤΟΥ ΧΑΙΔΑΡΙΟΥ στο απερχόμενο δημοτικό συμβούλιο για να μην μείνει κανένα χαϊδαριώτικο σπίτι χωρίς ρεύμα λόγω του ληστρικού χαρατσιού της ΔΕΗ.

Ψήφος σε όλους αυτούς, χρωματισμένους πολιτικά, δήθεν ανεξάρτητους ή τηλεοπτικά στημένους με σακίδια στην πλάτη, σημαίνει στήριξη των κεντρικών επιλογών της κυβέρνησης, σηματοδοτεί εν λευκώ άδεια για την επιβολή νέων μέτρων, σημαίνει επιβράβευση των όσων μέχρι σήμερα έχουμε υποστεί. Για αυτό η ψήφος στις εκλογές είναι πολική και όχι προσωπική.

Μπορεί η καθεστωτική αριστερά να αλλάξει τα πράγματα;

Είναι άραγε εφικτό να φτιάξεις ένα φιλολαϊκό δήμο ή περιφέρεια χωρίς να συγκρουστείς συνολικά με την Ε.Ε. και τις κοινοτικές οδηγίες; Χωρίς να έρχεσαι σε καθολική ρήξη με το τοπικό – εθνικό και υπερεθνικό κεφάλαιο; Είναι φανερό ότι φιλολαϊκοί δήμοι και περιφέρειες μέσα στα πλαίσια του ¨Καλλικράτη¨ και της Ε.Ε. δεν υπάρχουν όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και τα τοπικά του σχήματα υπόσχονται.

Ο ΣΥΡΙΖΑ παρά τη συμμετοχή του στα κινήματα, προβάλει διακηρυκτικά φιλολαϊκά αιτήματα μιλώντας για βελτιστοποίηση των όρων διαβίωσης των πολιτών, αναπαράγοντας όμως για άλλη μια φορά τη λογική της ανάθεσης, και δημιουργεί την ψευδαίσθηση πως μια αριστερή κυβέρνηση μπορεί να διαχειριστεί διαφορετικά τον καπιταλισμό και να εξασφαλίσει ευνοϊκότερες συνθήκες για τους εργαζόμενους. Δε συνδέει με κανένα τρόπο τους αγώνες και το κίνημα με ένα συνολικό πρόγραμμα ρήξης και ανατροπής του Καλλικράτη, των μνημονίων, των ασφυκτικών ευρωπαϊκών προσταγών και συνολικά της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του καπιταλισμού. Παράλληλα σε ορισμένες περιπτώσεις, επενδύει στα πιο συντηρητικά αντανακλαστικά της κοινωνίας και δίνει διαπιστευτήρια ότι θα κινηθεί “εντός πλαισίου” με ότι αυτό συνεπάγεται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτής της στάσης στην πόλη μας είναι η προγραμματική δέσμευση της δημοτικής παράταξης που στηρίζει στο Χαϊδάρι ότι το κτήριο Λολοσίδη ή αλλιώς κατάληψη ''παπουτσάδικο'' θα μετατραπεί σε βιβλιοθήκη και αρχειοθήκη του Δήμου. Στην περίπτωση αυτή είναι ξεκάθαρο ότι ο Σύριζα πατάει σε δύο βάρκες, αφού από τη μία στηρίζει τις καταλήψεις και τις δομές αλληλεγγύης και αυτοοργάνωσης, και από την άλλη με τη θέση αυτή στρέφεται ενάντια σε κατάληψη που εδρεύει στο Χαϊδάρι. Οι ελπίδες που δημιουργεί, επομένως, είναι φρούδες, υποτάσσοντας τις ριζοσπαστικές και ανατρεπτικές διαθέσεις του κόσμου στη λογική της διαχείρισης και της πλάνης ότι η αριστερά μέσα στα πλαίσια του καπιταλισμού μπορεί να κυβερνήσει αλλιώς επιδιώκοντας και ελπίζοντας σε μια άλλη καλύτερη διαχείριση του συστήματος χωρίς καμία γραμμή συνολικής σύγκρουσης με την Ε.Ε., το ευρώ και το κεφάλαιο. Υπάρχουν ακόμα και νέοι, περισσότερο συντηρητικοί, αριστεροί συνδυασμοί όπως ο συνδυασμός ΔΙΑΦΑΝΟΣ ΔΗΜΟΣ. Τα ερωτήματα είναι αμείλικτα και δυστυχώς οι απαντήσεις δεν έρχονται από τις προσωπικές προθέσεις αλλά από τις πολιτικές γραμμές κι επιλογές.

Το ΚΚΕ από την άλλη, ενώ αντιλαμβάνεται ως αναγκαιότητα την ρήξη και την αποδέσμευση από την Ε.Ε., προτάσσει ως μοναδικό όπλο πάλης την ισχυροποίηση του Κόμματος και την ψήφο στο ΚΚΕ μέχρις ότου αυτό πλειοψηφήσει για να αλλάξουν τα πράγματα. Στο επίπεδο του κινήματος η Λαϊκή Συσπείρωση αναγνωρίζει ως αγώνα μόνο τις μάχες που δίνει η ίδια ή ο κομματικός της φορέας και έτσι δεν μπορεί να εμπνεύσει τοπικούς αγώνες, ούτε να συμβάλει σε όσους δόθηκαν ή συνεχίζουν να δίνονται. Χαρακτηριστική είναι η απουσία των αγωνιστών του ΚΚΕ από τα κινήματα των πλατειών, από την ΛΑΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ και τα αυτοδιαχειριζόμενα εγχειρήματα πολιτικής και αλληλεγγύης της πόλης μας, ενώ σε κάθε προσπάθεια κοινού βηματισμού και κινηματικής συμπόρευσης με τις άλλες δυνάμεις του κινήματος τόσο σε τοπικό όσο και σε κεντρικό επίπεδο το ΚΚΕ επιλέγει τον αγωνιστικό απομονωτισμό.

Δεν είναι στις προθέσεις μας να αμφισβητήσουμε ή να υποτιμήσουμε τις αγωνιστικές διαθέσεις και το αγωνιστικό παρόν των αριστερών δυνάμεων, που αναφέρουμε παραπάνω. Άλλωστε, επιμένουμε στην αναγκαιότητα της κοινής δράσης, σε κάθε τοπικό αγώνα και γνωρίζουμε πως η ανατροπή της βάρβαρης πολιτικής δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί με παράλληλες μοναχικές πορείες.

Δυστυχώς ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ καταλήγουν στον ίδιο δρόμο από άλλη όμως κατεύθυνση, στο δρόμο της διαχείρισης και της στείρας αντιπαράθεσης μέσα στα πλαίσια του δημοτικού συμβουλίου. Μπορεί κανείς άλλωστε να λάβει υπόψιν του δήμους στους οποίους υπήρξαν επί κεφαλής αριστερές δυνάμεις, όπως στο δήμο Ελληνικού ο ΣΥΡΙΖΑ ή στο δήμο της Πετρούπολης το ΚΚΕ, όπου δυστυχώς κάτω από την ασφυκτική πίεση της εφαρμογής των μέτρων, ούτε τις απολύσεις των δημοτικών υπαλλήλων μπόρεσαν να ανακόψουν, ούτε το κλείσιμο των ΙΚΑ να σταματήσουν, ούτε κονδύλια να διασφαλίσουν για τους δημότες τους έστω για την παροχή βασικών αναγκών , όπως η ηλεκτροδότηση ή η θέρμανση των νοικοκυριών.

ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΠΑΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΤΡΟΠΗ

Σε αυτές τις τριπλές εκλογές στηρίζουμε τα αντικαπιταλιστικά σχήματα και τις αριστερές κινήσεις πόλης όπου αυτά κατεβαίνουν και ενισχύουμε τόσο με την ψήφο όσο και με την συμμετοχή μας τις δυνάμεις της ακηδεμόνευτης και ανατρεπτικής, ενωτικής και αντικαπιταλιστικής πάλης, γιατί θεωρούμε πως η συνθήκη κοινωνικής βαρβαρότητας, που επικρατεί, απαιτεί την ύπαρξη μιας Άλλης Αριστεράς.

Γιατί αλλαγή χωρίς τη συμμετοχή και την οργάνωση όλων μας στον αγώνα δεν μπορεί να υπάρξει. Αγώνα με καθημερινή και γενικευμένη πάλη ενάντια στην Ε.Ε., την κυβέρνηση τα αφεντικά και το κεφάλαιο.

Γιατί χωρίς τη δημιουργία λαϊκών επιτροπών βάσης, χωρίς τη συμπόρευση εργαζομένων – ανέργων – πολιτών, χωρίς την επιβολή της δημοκρατίας των κάτω, χωρίς τη αγωνιστική συμπόρευση όλων των δυνάμεων δεν θα αλλάξει το μαύρο μέλλον που μας επιφυλάσσουν.

Σε καλούμε τώρα να συγκροτήσουμε επιτροπές αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά. Σε καλούμε τώρα σε αγώνα και πάλη για την διαγραφή του ληστρικού και τοκογλυφικού χρέους. Σε αγώνα και πάλη για να πληρώσουν οι βιομήχανοι και οι τραπεζίτες την κρίση που οι ίδιοι δημιούργησαν. Σε αγώνα για να αντισταθούμε στο κλείσιμο των νοσοκομείων και των σχολείων στο πλευρό των εργαζομένων σε υγεία και παιδεία.

Να αντισταθούμε στις απολύσεις και να διεκδικήσουμε δουλειά και αξιοπρεπή μισθό για όλους. Να σπάσουμε στην πράξη τη λογική της ανάθεσης. Κανείς δεν μπορεί και δεν θα αλλάξει τα πράγματα για εμάς χωρίς εμάς.

Υψώνουμε πύργο ατίθασο απέναντι στο φασισμό και όλους τους εκφραστές του, τόσο τους επίσημους (Χρυσή Αυγή) όσο και τους ανεπίσημους, αυτούς δηλαδή που τον εξέθρεψαν για να υπερασπιστούν τα συμφέροντα τους, οι οποίοι δεν είναι άλλοι από την κυβέρνηση και το κεφάλαιο. Ας μην ξεχνάμε ότι η κατά τα άλλα δημοκρατική και πολιτισμένη Ευρωπαϊκή Ένωση καθόλου δεν δίστασε να στηρίξει την ακροδεξιά ναζιστική πραξικοπηματική κυβέρνηση της Ουκρανίας.

Να δώσουμε τώρα τη μάχη για να υπερασπιστούμε τα δημοκρατικά μας δικαιώματα και ελευθερίες, που έχουν πλήρως σήμερα καταπατηθεί. Κατάργηση ασύλου, απαγόρευση διαδηλώσεων, επιστράτευση εργαζομένων, εισβολή της αστυνομίας σε καταλήψεις και αυτοοργανομένους χώρους, ΜΑΤ, βία και καταστολή. Αυτή είναι η εικόνα της σύγχρονης χούντας που μας κυβερνά και την οποία πρέπει να ανατρέψουμε.

Παλεύουμε συνολικά και συλλογικά για ένα κίνημα εργατικής αλληλεγγύης, για μια άλλη κουλτούρα, για ένα διαφορετικό πολιτισμό από τον πολιτισμό της απομόνωσης – της ανταγωνιστικότητας – του ατομικού δρόμου, που τόσα χρόνια μας εκπαιδεύουν. Σε καλούμε τώρα σε μέτωπο αγώνα για να πάρουμε τη ζωή μας στα χέρια μας. Καταδικάζουμε το μαύρο μέτωπο Κυβέρνησης – Ε.Ε – Δ.Ν.Τ. Αγωνιζόμαστε – αντιστεκόμαστε – συμμετέχουμε και στηρίζουμε στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης και τις ευρωεκλογές τα αντικαπιταλιστικά σχήματα, την αντικαπιταλιστική αριστερά της ρήξης και της ανατροπής και όχι την αριστερά της διαχείρισης και της υποταγής.

Αντικαπιταλιστική Κίνηση Ανυπότακτο Χαϊδάρι

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου