Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

Η Κυριακή ανήκει στο λαό!


Η ΚΥΡΙΑΚΗ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟ ΛΑΟ

Μετά την επίσκεψη Μέρκελ στην Ελλάδα, ακούσαμε το Σαμαρά να λέει πως μία νέα μέρα ξημέρωσε, πως ¨βγήκαμε στις αγορές¨, πως μια νέα μέρα ξημερώνει χάρη στις θυσίες του Ελληνικού λαού…
Προφανώς δεν μιλάμε για θυσία αλλά για εξαθλίωση, προφανώς δεν προβλέπεται καμία ανάπτυξη αλλά ολοκληρωτική φτωχοποίηση, δε μιλάμε για ανάκαμψη αλλά για ένα σχέδιο ολοκληρωτικής καταπάτησης των εργασιακών δικαιωμάτων και των δημοκρατικών ελευθεριών.

Η μείωση των μισθών, που όλοι μας έχουμε υποστεί, δουλεύοντας είτε στον ιδιωτικό είτε στο δημόσιο τομέα, το γεγονός ότι ο βασικός μισθός πια δεν ξεπερνά τα 480 ευρώ, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων δουλεύει πολύ περισσότερο από 8 ώρες υπό την απειλή της απόλυσης, και ένα άλλο δουλεύει ανασφάλιστο ενώ οι άνεργοι ξεπερνούν το 1,5 εκατομμύριο, αποτελούν μερικά μόνο από τα μέτρα που έχουν οδηγήσει την εργαζόμενη και άνεργη πλειοψηφία στα όρια της επιβίωσης.
Σαν μην έφταναν όλα αυτά, βάλθηκαν τώρα να καταργήσουν και την Κυριακάτικη αργία.

Η κυβέρνηση πιστή στις κατευθύνσεις της Ε.Ε. μαζί με τους τροϊκανούς, στο όνομα της ανάπτυξης και με σκοπό να κινηθεί το χρήμα στην αγορά (ποιο χρήμα θα αναρωτηθεί κάποιος, μια και οι περισσότεροι δεν έχουμε λεφτά ούτε για πετρέλαιο το χειμώνα) αποφάσισαν να επιτρέψουν στα εμπορικά καταστήματα να ανοίγουν και τις Κυριακές. Μέτρο που για αρχή αφορά σε ορισμένες μόνο Κυριακές, αλλά που όλοι γνωρίζουμε ότι με τον καιρό θα καταργήσει καθολικά την αργία της Κυριακής.
Οι εμποροϋπάλληλοι είναι οι πρώτοι οι οποίοι βάλλονται με το μέτρο αυτό, αλλά θα πρέπει να σκεφτούμε ότι το μέτρο αυτό αργά ή γρήγορα θα αφορά όλους μας.
Κάποιος θα σκεφτεί ότι είναι μια ευκαιρία οι εργαζόμενοι να αυξήσουν το εισόδημα τους, μια και η δουλειά την Κυριακή θα αμείβεται με μεγαλύτερο μεροκάματο. Προφανώς μας κάνουν πλάκα! Σήμερα περισσότερο από το 30% των εργαζομένων καθυστερεί να πληρωθεί για παραπάνω από τρεις μήνες, και καμία αρχή δεν παρεμβαίνει, ενώ ήδη κατά ομολογία πολλών εργαζομένων, που δούλεψαν την πρώτη Κυριακή εφαρμογής του μέτρου, ως αντίτιμο για τη δουλειά της Κυριακής τους δόθηκε από τα αφεντικά τους άδεια ή ρεπό και όχι προσαυξημένο ημερομίσθιο.
Κάποιος άλλος θα σκεφτεί ότι το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές θα βοηθήσει τα μικρά μαγαζιά, τα οποία κλείνουν σωρηδόν, να ορθοποδήσουν μια και θα αυξηθεί η κίνηση στα καταστήματα. Μάλλον το αντίθετο θα συμβεί. Τα περισσότερα μικρομάγαζα αναγκάζονται να ανοίξουν την Κυριακή για λόγους ανταγωνισμού, αυξάνοντας έτσι τα λειτουργικά τους έξοδα, χωρίς ωστόσο να αυξάνουν τα έσοδα στο ταμείο τους, με αποτέλεσμα να ευνοούνται μόνο οι μεγάλες αλυσίδες και τα πολυκαταστήματα, γι αυτό μάλιστα οι περισσότεροι μικροέμποροι ήταν ενάντια στο μέτρο.
Πρέπει να καταλάβουν ότι ο λόγος που δεν ψωνίζουμε δεν είναι ότι δεν έχουμε χρόνο, αλλά είναι ότι μας έχουνε εξαθλιώσει και τα χρήματα καλά καλά δεν φτάνουν για τα βασικά. Πρέπει να καταλάβουμε ότι το μέτρο αυτό σήμερα αφορά ένα μέρος των εργαζομένων και μερικές μόνο Κυριακές, αλλά αύριο θα αφορά όλους όσους έχουν «την τύχη» να εργάζονται, αλλά και όλες τις Κυριακές του χρόνου.

Αρκεί λοιπόν να αναμετρηθούμε με μερικά μόνο από τα παρακάτω ερωτήματα.
  • Θα ήθελες να δουλεύεις και εσύ την Κυριακή;
  • Μήπως δεν σου λείπει ο χρόνος να ψωνίσεις, αλλά σου λείπουν οι ώρες και η δουλειά για να ζήσεις;
  • Εμπιστεύεσαι Στουρνάρα – Σαμαρά ότι το μέτρο είναι μόνο για λίγες Κυριακές και μόνο για τους εμποροϋπαλλήλους;
  • Πως θα σου φαινόταν αν το παιδί σου ή ο/η σύζυγος σου ήταν αναγκασμένος να δουλεύει και την Κυριακή;

ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ ΣΤΙΣ ΓΕΙΤΟΝΙΕΣ

Θα αντισταθούμε. Γνωρίζουμε ότι χωρίς αντικαπιταλιστικό αγώνα, χωρίς αποδέσμευση και ρήξη με την Ευρωπαϊκή Ένωση, χωρίς την ανατροπή αυτής της Κυβέρνησης, αλλά και χωρίς διαρκή και μαζικό αγώνα ενάντια στο στην εργοδοσία, ο κόσμος της δουλειάς δεν θα δει άσπρη μέρα. Απαντάμε με συλλογικούς, μαζικούς αγώνες. Απεργούμε και αντιστεκόμαστε. Παίρνουμε τη ζωή μας στα χέρια μας. Με όπλο τη μαζική συλλογική πάλη πολιτών – εργαζόμενων και ανέργων, θα μας βρουν μπροστά τους.

ΚΑΝΕΝΑΣ ΓΙΑ ΨΩΝΙΑ ΤΗΝ ΚΥΡΙΑΚΗ
ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ


Αντικαπιταλιστική Κίνηση Χαϊδαρίου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου